PMYO - BEKÇİ - PAEM - POMEM Parkur Hazırlık

Telefon İle Ulaşın

+05546439202

E-Mail Adresimiz

[email protected]

BEDELLİ ASKERLİK HAKKINDA MERAK EDİLENLER.

BEDELLİ ASKERLİK HAKKINDA MERAK EDİLENLER.

BEDELLİ ASKERLİK GELECEK Mİ? BEDELLİ ASKERLİK YAŞI VE ÜCRETİ KESİNLEŞTİ Mİ? BEDELLİ ASKERLİKTE ALINACAK EĞİTİM NELER OLACAK?

 Asker adayları Bedelli Askerlik uygulamasının hayata geçirilmesini büyük sabırsızlık içerisinde beklerken, ''2018'de Bedelli Askerlik çıkacak mı?'' sorusu siyaset dünyasının önemli isimlerine yöneltiliyor.
Gün geçtikçe beklentiler katlanarak artış gösterirken, hükümet kanadında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın yeni açıklamalarının akabinde, Bedelli Askerliğin gelip gelmeyeceği hususu netliğe kavuştu. Gerçekleştirilen resmi açıklamalara göre, birçok nedenden ötürü vatani görevini yerine getiremeyen kişilerin sorgulamalarına ağırlık kazandırdığı Bedelli Askerlik gelecek mi? Bedelli Askerlik yaşı ve ücreti kesinleşti mi?  Askeri birliğe katılım sağlayamayan milyonlarca asker adayı tarafından uygulamaya alınması dört gözle beklenen bu konuları sizler için araştırdık.
 
21 gün uygulanacak olan bedelli askerliğe ilişkin son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. TBMM'den geçen ve Başkan Erdoğan'ın onayına sunulan bedelli askerlik eğitim programı da netleşmeye başladı. Bedelliden faydalanacak olan adaylar, 21 gün süresince hızlandırılmış olarak temel askerlik eğitimi alacaklar. Bu süre zarfında, yürüyüş, yat-kalk ve silah eğitimi uygulanacak. Öte yandan, bedelli askerlik yapanlara 21 gün eğitim verilecek birlikler de belli oldu. Peki, hangi celp döneminde ne zaman gidilecek? İşte merak edilen o detaylar...
 
15 bin TL, 25 yaş ve 21 günlük süre şartı ile Meclis'te kabul edilerek Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulan bedelli askerlik 2018'de yeni son dakika haberleri yaşanıyor. Başkan Erdoğan'ın onaylamasının ardından yürürlüğe girecek olan bedelli askerlikte, verilecek eğitimler de önemli konu başlıklarından birisi olarak yer alıyor. Kulislerde konuşulan haberlere göre, 21 günlük bedellide verilecek eğitimler belli oldu. Buna göre adaylar, yürüyüş, yat kalk eğitimleri ve silah eğitimi alarak temel askerlik eğitimini tamamlamış olacak. Son gelen bilgiler ışığında, bedelli askerlikte eğitim verilecek birlikler de belli oldu.  İŞTE DETAYLAR;
 

KİMLER BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR?

Bedelli askerlik yapabilmenin iki farklı şekli bulunmaktadır. Bunları inceleyecek olursak;
  • 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.
  • Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

YUKARIDAKİ ŞARTLARA UYAN 11 BİNE YAKIN KİŞİ DAHA BEDELLİ KAPSAMINA GİRDİ.

Yasadan yararlanacaklar için getirilen yaş şartındaki bir günlük değişikliğin kaç kişiye daha bedelli askerlik yolunu açtığı da belli oldu. Yasadaki 31 Aralık 1993 tarihinin son anda 1 Ocak 1994 olarak değiştirilmesiyle 10 bin 721 kişiyi daha bedelli kapsamına aldığı belirtildi.

BEDELLİ ASKERLİKTE ALINACAK SİLAH VE RÜTBE EĞİTİMİ

Bedelliden yararlanacakların alacağı eğitime ilişkin de askeri kaynaklardan, "Askerlik hizmetini yapan bütün gençlerimizin aldığı temel eğitimleri alacaklar. Normalde bu eğitimin süresi 28 gündür. Bedelliden yararlanacaklar için bu süre 21 olarak belirlendi. Eğitim süresindeki bir haftalık eksiklik hızlandırılmış bir eğitimi gündeme getirecektir. Temel olarak aynı eğitim programı uygulanacak. Ancak sürenin kısalığı nedeniyle eğitimin bazı uygulamaları kapsam dışında tutulacak" bilgisi verildi.
Eğitimin içeriğine ilişkin, "Normal eğitim programında olan yat-kalk da dahil yürüyüş ve sporla selamlama eğitimleri, atış da dahil silah eğitimi, rütbeleri tanıma ile milli güvenlik de dahil normal askeri eğitimi programında yer alan teorik dersler" bilgisi aktarılırken, silah eğitiminde silahı söküp takmak ve hedefe üç atışın yer alacağı belirtildi.
 
KESİN BAŞVURU KASIM AYINDA NETLEŞECEK
Yüksek oranda başvuru olması durumunda celp dönemlerinin her ay yapılması öngörülüyor. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler yasanın Resmi Gazetede yayımından itibaren 3 ay içinde başvuru yapacaklar. Kasım ayında kesin başvuru sayısının netleşmesi bekleniyor.
 
21 GÜNLÜK BEDELLİ ASKERLİK EĞİTİMİ VERİLECEKLER BİRLİKLER BELLİ OLDU MU?
Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler yasanın Resmi Gazetede yayımından itibaren 3 ay içinde başvuru yapacakken, bedelli askerler için 21 günlük eğitimin hangi birliklerde alacaklarına yönelik taslak çalışma yapıldı.
 
Bedelliler için 21 günlük eğitimin verilmesi düşünülen birlikler şöyle:
 
58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Burdur
5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Sivas
1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Manisa
3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Antalya
48'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Tokat
15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya
59'uncu Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı – Erzincan
3'üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Ezine-Çanakkale
1'inci Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Aydın
116'ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Çanakkale
9'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bilecik
Jandarma Muhabere Eğitim Tabur Komutanlığı-Seferihisar-İzmir
10'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bornova-İzmir
15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya